Dekorativt billede

Klassikerdagen 2022 - Læs Karin Michaëlis

20.09.22
Forfatteren fra Thurø var en populær humanist i Europa. Men danskerne har glemt hende. Klassikerdagen den 20. september henter hende ud af glemmebogen.

af bibliotekar Anette Thede

Satte ord på kvinders seksualitet

Karin Michaëlis blev dels kendt for sine kontroversielle romaner, hvor hun gjorde op med datidens patriarkat og satte ord på kvinders seksualitet, dels sine børnebøger om den uartige Bibi. Fra årtusindeskiftet til Hitler kom til magten i Tyskland i 1933 var hun en efterspurgt forfatter og foredragsholder i store dele af Europa. Hendes synspunkter om kvindernes manglende rettigheder var omdiskuterede, men ikke desto mindre solgte hendes bøger stort. I Tyskland solgte Den Farlige Alder (1910) for eksempel 500.000 eksemplarer på seks uger. Romanen, der af samtiden blev betragtet som en skandaleroman, er et psykologisk portræt af en kvinde, der gør op med sin mand og flytter for sig selv. Helt utænkeligt i en tid, hvor kvinder end ikke havde stemmeret.

Bibi - datidens Pippi Langstrømpe

Karin Michaëlis var ikke alene, hvad man i dag ville kalde feminist. Hun var også antiautoritær og en engageret modstander af ’Den Sorte Skole’. I 1930'erne skrev hun ungpigeserien om den egenrådige Bibi, der bliver smidt ud af skolen, fordi hun har for meget fravær. I stedet farter hun Danmark og verden rundt og laver skarnstreger. Astrid Lindgren har siden fortalt, at hun læste Bibi, inden hun skrev Pippi Langstrømpe. Ikke mange danske børn læste Bibi, men det gjorde de til gengæld i udlandet. Serien blev oversat til 20 sprog, og udkommer stadig som klassiker i Italien.

Ungdommen har kastet sig over Karin Michaëlis

Efter sin død gik Karin Michaëlis stort set i glemmebogen herhjemme. Unge danske kunstnere har imidlertid givet hende en renæssance. Teaterkollektivet Sort Samvittighed fortolkede hende 2019 i forestillingen 'I et forhold', ligesom sanger og tekstforfatter Katinka Bjerregaard skrev musik og tekst til forestillingen 'Jagten på det gode menneske' på BaggårdTeatret i Svendborg i 2020.

Læs mere om Karin Michaëlis og lån hendes bøger

Klassikerdagen

Klassikerdagen er stiftet af Samrådet for de Litterære Selskaber og Danmarks Biblioteksforening. De står sammen med Det Kongelige Bibliotek og Det Danske Sprog- og Litteraturselskab bag Klassikerdagen. I år markeres dagen på flere jyske biblioteker og åbningsarrangementet afholdes på Københavns Hovedbibliotek i Krystalgade.

Læs mere på Klassikerdagen.dk

Oprindeligt skrevet af Anette Thede, Helsingør Kommunes Biblioteker.

Materialer