FN's Verdens poesidag: Der' lyrik i luften

21.03.24
21. marts hvert år anerkender vi poesiens magi som katalysator for forståelse, empati og samhørighed på tværs af tidsaldre og kulturer. Find nye, sanselige læseoplevelser lige her.

Skrevet af Nadja Agerbak, Litteratursiden.

FN-initiativet blev blandt andet skabt for at anerkende den vigtige rolle, poesien har spillet og stadig spiller.

Ny dansk lyrik

Der er vrede og en oprørskhed at hente i de nyeste danske lyrikudgivelser. Poesien tager livtag med store samfundsetiske problemer som fremmedgjorthed og minorisering og personlige smertepunkter i mødet mellem kulturer, ensomhed og det at føle sig udenfor. Tag eksempelvis Barbar af Amina Elmi. Det er et vidnesbyrd og et kampskrift, som jeg-et både kalder det og ikke kan holde ud at kalde det. Det er meget personligt og samtidigt politisk. Her kan også nævnes den ulmende vrede i både Christina Hagens Pow pow pow og Caspar Erics Nye balancer.

Se listen med ny dansk lyrik på Litteratursiden

Fælles for digtsamlingerne er blikket, der både vender ind mod det helt nære og jeg-ets eget indre, men også den indre ild, der peger ud af i et oprør for en anden verdensorden. 

Om World Poetry Day

FN-initiativet, orkestreret af UNESCO, er en hyldest til sproglig mangfoldighed og poesiens evne til at transcendere grænser og kulturer. Det er vigtigt at vise, at poesi og digte ikke er en forældet kunstform, men noget, der stadig forbinder mennesker i dag.

Læs Litteratursidens tema om lyrik.

Digte skal ikke læses af pligt, lov eller befaling. De skal læses af lyst, nysgerrighed og nødvendighed. Tag et enkelt digt, mens du venter på bussen eller når du står i kø - og alligevel ville have scrollet på mobilen.