Helle Helle og Theis Ørntoft nordisk råd

Helle Helle og Theis Ørntoft er nomineret til Nordisk Råds litteraturpris

22.02.24
Der er både dybe eksistentielle dilemmaer og genreeksperimenter i de to danske romaner, som er i spil til prisen i 2024.

Hafni fortæller af Helle Helle

Med Hafni fortæller har Helle Helle skrevet sin sjoveste, men også mørkeste roman. Vi møder 48-årige Hafni, som ringer fra en rasteplads til romanens fortæller. Hafni fortæller hende, at hun skal skilles og om sin såkaldte smørrebrødsrejse fra Sjælland over Fyn til Jylland. Den detaljerede beretning om de akavede møder med andre mennesker på turen gør romanen vanvittig sjov samtidig med, at man berøres af Hafnis skam, sorg og indre mørke. Hafni har svært ved at være i verden og sætte grænser overfor andre. 

Romanens vigtigste grundtone er mørket, som især indkredses i korte, poetiske passager og kobles til angst, skilsmisse og overgangsalder. Helle Helles suveræne stemme er stærkere end nogensinde i denne eksistentielle og formeksperimenterende roman, der bringer nye dystre toner ind i forfatterskabet. Læs nomineringsteksten.

Helle Helle debuterede i 1993 med kortromanen Eksempel på liv og har siden skrevet novellesamlinger og en lang række romaner. Hendes bøger er oversat til 22 sprog. 

Jordisk af Theis Ørntoft

Jordisk skildrer en families fællesskab og kriser gennem tre generationer fra 1967 til 2036 og viser et netværk af forbindelser mellem mennesket, dets ophav og samfundet. Med ’Jordisk’ kombinerer Theis Ørntoft slægtsromanen og samtidsromanen på elegant vis; han fornyr slægtsromanen som genre og rammer samtiden lige på kornet. Beskrivelsen af karakterernes dagligdag bliver på samme tid en udforskning af hele vores eksistens: Det ene øjeblik er vi midt i et familiedrama, i det næste nærmer vi os civilisationens undergang. 

Theis Ørntoft har et særligt talent for både at zoome ind på detaljen i det enkelte menneskes liv og zoome ud og male med den brede pensel, og han viser på den måde, hvordan alting er vævet ind i hinanden, i historien og i naturen. Det er en stærk fortælling om vores udnyttelse af jordens ressourcer, men samtidig rummer den et håb for fremtiden. Læs nomineringsteksten.

Romanen er skrevet i klimakrisens skygge og tematisk i tråd med Ørntofts tidligere bøger. Han debuterede i 2009 med digtsamlingen Yeahsuiten og skrev efterfølgende Digte 2014 og romanen Solar

Nordisk Råd litteraturpris

Nordisk Råds litteraturpris er blevet uddelt siden 1962 og gives til et skønlitterært værk, som er skrevet på et af de nordiske sprog. Formålet med prisen er at styrke interessen for nabolandenes litteratur og sprog samt for det nordiske kulturfællesskab. 

Prisen er tidligere gået til danske forfattere som Kirsten Thorup, Kim Leine, Naja Marie Aidt og Henrik Nordbrandt.

Se hvem der er nomineret fra de andre nordiske lande på norden.org. Vinderen af Nordisk Råds litteraturpris 2024 afsløres til Nordisk Råds session i Reykjavik i uge 44.

 

Foto: Theis Ørntoft: Sara Galbiati. Helle Helle: Mikkel Carl.

Oprindeligt skrevet af Lise Vandborg - Chefredaktør Litteratursiden, Litteratursiden.

Materialer