Amina Elmi vinder Bogforums Debutantpris 2023

06.11.23
Amina Elmi modtog med glædesdans og politisk opråb Bogforums Debutantpris for sin stærke digtsamling "Barbar"

Oprindeligt skrevet af Helsingør Kommunes Biblioteker.

"Barbar" er en eksplosiv debut, der cementerer Amina Elmi som en ny, vigtig stemme i dansk litteratur. Den beskrives i nomineringsteksten som: "en digtsamling, der har vreden som hensigt, den inviterer på oprør, men den er også sårbar, den er åben den er sorgfuld, den er håbefuld." 

Årets vildeste debut

"Det er en væsentlig bog Amina Elmi har skrevet. I det ene øjeblik siger den: ”Kom og bo i mit åndedræt” i det næste rækker den én en fuckfinger. Digtsamlingen rækker ud og langer ud på samme tid, den er både rank og rund, den er både sikker i sin sag og ambivalent."
Sådan sagde forperson for debutantprisjuryen og litteraturkonsulent ved Helsingør Kommunes biblioteker, Gro Frank Rasmussen, ved prisoverrækkelsen fredag formiddag på BogForum.

Da Amina Elmi gik på scenen, lød der glædesråb fra publikum. Selv konstaterede Elmi i sin takketale, at hun har givet Danmark årets vildeste debut og dét uden at eje et dansk pas. 

Kan vi se på hinanden på en anden måde?

"Barbar" rykker grænser, udforsker sprog og flader og åbner muligheder, der ellers syntes lukkede. Ved overækkelsen beskrev Gro Frank Rasmussen Elmis poesi således:

"Amina Elmi går til kamp mod konventioner, fastlåste kategorier og selvbilleder med alle tænkelige sproglige og litterære midler: Hun skifter tone og stillejer, hun blander sprog, hun ændrer tempo, hun henvender sig først til den ene og så til den anden. Hun taler ikke bare med én stemme, men med mange, og viser os, at et menneske består af udvekslinger og forbindelser – der knytter sig sammen og hober sig op, hen over verdens farvande, op gennem historien, og ind i vores samtid."

Læs anmeldelsen af "Barbar" på litteratursiden. 

Stort tillykke til Amina Elmi med prisen og med årets vildeste debut!

Et felt med 39 indstillede værker

Blandt de 39 indsendte bidrag blev fem deubanter shortlistet til prisen

Samtlige nomineringstekster kan findes her: Pressetekst til BogForums Debutantspris 2023

 

 

Materialer