Katrine anbefaler The Personal Librarian

Katrine anbefaler: 'The Personal Librarian"

13.07.22
Er du vild med bøger om stærke kvinder i et historisk perspektiv? Så er denne bog lige noget for dig - og Katrine giver dig flere gode anbefalinger.

Der er ikke altid tid til, at jeg kan sidde med en bog i min hverdag. Derfor hører jeg en del lydbøger – som regel gennem eReolen og eReolen Global/Libby. 

En af bøgerne, jeg en dag faldt over, var ”The Personal Librarian” på eReolen Global, og nu hvor jeg er bibliotekar, skulle den bog da læses/høres!  

Den handler om Belle de Costa Green, som var personlig bibliotekar for J. P. Morgan (en finansmand), der samlede på ældre bøger/manuskripter og kunst. Belle blev ansat til at kategorisere og anskaffe materialer til hans private bibliotek. Men historien er også en personlig fortælling om Belle, hvilket forhold hun havde til mænd og sin familie, og om at være kvinde i et mandsdomineret felt. 

I denne historiske biografiroman hører vi om en fantastisk kvinde, som arbejdede sig op i verden og havde en frihed, som mange kvinder ikke kendte til dengang. Belle blev kendt for sit intellekt, sin modesans og fornuft. Hun var en af de førende eksperter i sjældne manuskripter. Hun var med til at gøre Morgan Library til en enestående institution og åben samling, så alle ville kunne få glæde af de sjældne manuskripter, som var blevet købt igennem flere år. Samtidig levede Belle et ensomt og hemmelighedsfuldt liv. 

Det specielle ved Belle var, at hun udgav sig for at være en hvid person, selvom hun havde en anden baggrund. Hendes far var den første afrikansk-amerikanske person, som gik på Harvard. Da Belles forældre blev skilt og flyttede, kunne familien skifte identitet og få en lysere fremtid uden raceadskillelse og undertrykkelse. 

Bogen er delvist fiktiv, men baseret på overleveringer om Belle.

Bogen tager 12.23 timer at høre og kan lånes via eReolen Global/Libby

Andre bøger med stærke kvinder i et historisk perspektiv: