Læselyst på Faaborg-Midtfyn Bibliotekerne

5 tips til at kickstarte læsesulten hos dit barn

31.10.22
Døjer du med et læsemæt barn, der næsten ikke kan få én bid mere ned af læsning? Vi ved, at læseglade børn skabes i hjemmet og her giver vi dig fem gode råd til, hvordan du griber det an som forælder, så barnet får de gode læsevaner med fra starten.

Du kender det måske. Du bliver tudet ørerne fulde om, at det er vigtigt for børn at læse, og du vil selvfølgelig gøre det bedste for dit barn. Men hvordan? Her serverer vi fem tips til hvordan du kickstarte læseappetitten hos dit barn. 

 1. Læs for og med dit barn
  Du kan nærmest ikke starte for tidligt med at læse højt for dit barn. Og bliv endelig ved med det så længe du overhovedet kan og barnet vil. Det stimulerer deres sprog og åbner deres omverden op for dem i trygge rammer. Og så er det også en hyggelig stund I kan have sammen i ro og mag udenom hverdagens travlhed. Tag tiden til det, gerne hver dag, for det gør en kæmpe forskel for dit barn.
   
 2. Snak med dit barn om bøgerne
  Hvad betyder det når Boris’ mund vender nedad? Hvorfor er det ikke så godt, at Vitello laver ridser i mors nye Audi? Når I snakker om det I har læst, så udfolder bøgerne sig endnu mere for barnet og de begynder at kunne koble det til deres egen hverdag. Når barnet bliver ældre og læser selv, så spørg ind til de bøger de læser og vis, at du oprigtigt er interesseret i at høre dem fortælle.
   
 3. Vær et læsende forbillede
  Børn imiterer deres voksne. Hvis du gerne vil have at dit barn læser, så gå foran med det gode eksempel og sæt dig ned og læs. Så bliver det hurtigt naturligt for dit barn at gøre det samme. 
   
 4. Spørg en børnebibliotekar
  Har du ikke rigtigt læst børnelitteratur siden du selv var barn og føler dig derfor på bar bund i forhold til at finde nyt læsestof? Eller er du bare træt af at læse den samme billedbog højt igen og igen? Så spørg en børnebibliotekar – vi er eksperter i at finde lige præcis den bog, dit barn har brug for, uanset alder og evt. læseniveau.
   
 5. Brug dit lokale bibliotek
  Det kan godt være, at I har bøger derhjemme, men på biblioteket er der bøger om alt, også det du måske ikke vidste dit barn stod og manglede. Lad dem gå på opdagelse mellem hylderne og lad dem undersøge de mange muligheder et bibliotek byder på af bøger, leg og fri fantasi. Og så er det gratis!

Læselyst | Faaborg-Midtfyn Bibliotekerne