The Fantasy Fellowship - Fantasylæsekreds for voksne

Det læste Fantasy Fellowship i 2023

19.01.24
På Faaborg Midtfyn Bibliotekerne har vi en voksen fantasy læsekreds – Fantasy Fellowship, der mødes den første onsdag i måneden på Årslev Bibliotek. Vi læser alle sammen forskellige bøger, men i denne læsekreds læser vi altid fantasy. I 2023 har vi læst følgende bøger, som handler alt fra nordiske guder, krig, troldmænd og kærlighed. Både bøger der egnet til børn, men primært fantasy der mest er for voksne.

Vi startede 2023 ud med at læse Ingeborgs fortælling af Sidsel Katrine Slej. Det er en bog om kærlighed, drama, valkyrier, einherjer og nordisk mytologi. Det er en ungdomsserie, der indtil videre har 3 bøger, og den sidste i serien udkommer i 2024. Hver bog handler om en valkyrie, som finder kærligheden. I læsekredsen var der forskellige meninger om bogen. Det kommer nok også an på om man er til ren kærlighedshistorie som den her er, eller om man mere til episke eventyr. 

Vi fortsatte i februar med at læse Opiumskrigen af R.F. Kuang, som er en velskrevet og voldsom bog. Bogen indeholder klassiske fantasyelementer og groteske krigsbeskrivelser, inspireret af asiatisk mytologi og worldbuilding. Alle tre bind i serien er udkommet på dansk. Vi i læsekredsen synes den var velskrevet og flere læste serien færdig efterfølgende, men den er ikke for sarte sjæle.

Vi har tidligere i læsekredsen læst Vølvens vej 1- Snehild af Anne-Marie Vedsø Olesen, som er en ny dansk fantasy, og i marts kom turen så til fortsættelsen, Vølvens Vej – misteltenen. I denne bog skal Snehild lære runekunsten, for at blive en mere magtfuld vølve og for at redde sit eget liv efter at være blevet forhekset. Denne bog er fuld af intriger, danmarkshistorie og nordisk mytologi. Bogen er yderst velskrevet. Vi i læsekredsen er glade for denne serie og skal nok læse bog tre i det kommende år. Der er indtil videre udkommet 3 bøger af 5. 

I april læste vi helt anden type fantasy, nemlig Heksenat af Deborah Harkness. Denne fantasy er en low fantasy, der har meget fokus på kærligheden, historie og racer. Det er en fantasy med dæmoner, vampyrer og hekse. Bogen er henvendt til romantikerne. Der er udkommet 3 bøger i denne serie, og den er også lavet en TV-serie baseret på bøgerne.  

I maj læste vi Dødedans af Carsten Christiansen Bossen, som er forfatterens debut. Det er en fantasybog med masser af worldbuilding og spændende mytologi. Bogen er en klassisk high fantasy, med masser af kampe og guder. Vi i læsekredsen syntes måske ikke den helt levede op til sit potentiale. Men det bliver spændene at se hvor historien bliver først hen i bog blodsbåndet. 

I sommerferien valgte vi en stor bog, da vi havde to måneder til at læse den. Bogen vi valgte var Et eventyr af Stephen King, som er hans nyeste bog. Hvis man kan lide Stephen Kings skrivestil, vil man elske denne bog. Denne bog havde vi forskellige følelser omkring. Den havde mange gode ideer og er godt skrevet. Den tager lidt lang tid om at starte, og der gik for lang tid før selve fantasyeventyret gik i gang.
I forbindelsen med Fantasyfestivalen, hvor Jim Butcher var Guest of Honor, valgte vi at i august at læse Stormfront, som er den første i Butchers serie Dresen-filerne Det er en underholdende bog med magi, magiske væsner, mysterier og en humoristisk hovedperson.

I september måned læste vi en klassisk high fantasy, nemlig Stålets vilje af Joe Abercrombie med riddere, troldmænd og politiske intriger fortalt på en underholdende måde med masser af sort humor. Bogen er den første i en trilogi og er virkelig velskrevet. 

Den eneste deciderede børnefantasy bog vi læste i 2023 var oktober måneds bog, Amuletten fra Samarkand af Jonathan Stroud. Den handler om troldmænd, magt og dæmoner fortalt på en spidsfindig måde. Bogen er fyldt med hævn og humor. Denne bog er første del af tre. Dæmonen er den sjoveste karakter i hele serien. Da det er en ældre bog, var der nogle i læsekredsen som havde læst den for en del år siden. Det var spændene at se om bogen stadig holder ved genlæsning og se med hvilke øjne man ser en bog med i dag i forhold til for 10 år siden. Konklusionen blev, at bogen stadig holder for fantasylæsere.

I november måned læste vi Låsen og Vogteren af Louise Haiberg som er en portalfantasy med magi og monstre, samt om forventninger fra ens familie. Der er masser af ængstelig kærlighed. Denne bog delte også vandene i læsekredsen. Hvis man godt kan lide romantik og enemies to lovers konceptet vil man godt kunne lide denne bog. 

Vi sluttede 2023 af med at læse en uhyggelig julehistorie, Julemandens død af Kenneth Bøgh-Andersen. Her følger vi en nisse, som sammen med 3 børn som skal redde julen fra nogle onde monstre efter Julemanden er blevet myrdet. Denne bog er ikke en Merry Christmas bog, men en Scary Christmas. Der er masser af skræk og horror, sat i en fantasy setting. Ingen i læsekredsen havde læst denne bog før og vi kunne alle sammen rigtig godt lide den. Det var ikke en traditionel julehistorie og bogen er godt gennemarbejdet med masser af mytologi og små hints til de voksne læsere. 

Hvis du gerne vil høre mere om vores fellowship, så kan du kontakte bibliotekar Katrine Sørensen på katso@fmk.dk  
 

Materialer