Læs for dem, du holder af

05.09.23
Gode vaner grundlægges tidligt, og det gælder også glæden ved bøger og højtlæsning. På billedet ses en 4-årig, som ”læser” op for alle sine bamser, præcis som hun selv får læst op hver dag. Men hvad kan én på 4 mon lide at læse?

Skrevet af børnebibliotekar Elisabeth Bennetsen. 
Foto: Anne Sofie Lajmiri.

Enhjørninger er meget populære hos mindre børn for tiden, og du får sikker succes, hvis du læser en bog, som fortæller alt om de magiske dyr. Vidste du f.eks., at enhjørninger faktisk kommer ud af æg? Og at de bor på steder, der hedder noget med horn – som Kap Horn? Eller at deres enhjørningepøller har form efter det horn, de har? ”101 enhjørninger” af Ruby van der Bogen er skøn og fantasifuld med  illustrationer fulde af sjove detaljer. 


Dina og Tyra er to små dinosaurusser, og de er rigtig gode til at lege. De er stjerner i en helt ny serie med nu tre bind, og i ”Dina og Tyra elsker sko” af Nina Sahl bruger de en dum regnvejrsdag på at lave en skobutik med alle husets sko. Det bliver en herlig dag med en spændende rolleleg, og rollelege skal man passe godt på, for det er dér, fantasien styrkes. 


Thomas Brunstrøm kendes bedst for alle bøgerne om Sallys far, men i ”Anton og farmor flyver op til Vorherre og beder om godt vejr” ruller han en skøn historie ud om en meget fantasifuld farmor og hendes barnebarn, som i luftballon foretager en vild rejse. En rigtig sjov bog, som også er sjovt illustreret. 


”Jeg vil lege” af Johan Klungel er også en hyldest til legen. Far har orlov og en helt almindelig dag derhjemme bliver til en masse opfindsomme lege, selvom Storm, hans lillesøster og far bare vasker op og ordner vasketøj. Men hvem siger, at en opvaskebørste ikke kan være et piratsværd?


Hverdage er der flest af i et liv, og billedbøger om hverdage er altid velkomne. Sabine Lemires nye, lille, lækre serie om Bea og Basse er tre bøger om netop hverdage. I ”Bea og basse klipper i hår” er de to børn lidt alene med en saks. Ups, jeg siger ikke mere! Serien er dejligt illustreret af Signe Kjær.