Ugens boganbefaling: tag et langt læsestræk med romanen "Kina"

12.07.22
Solid, storslået og episk fortælling om Kina i 1800-tallet. Rutherfurd er en imponerende fortæller, selvom han først og fremmest er forsker. Kan også lånes som e-bog og lydbog på eReolen.

Edward Rutherfurd er kendt for at skrive massive historiske romaner, der både foregår i Rusland, Paris, New York og London. Kendetegnende for hans forfatterskab er, at hans bøger fortæller om en bestemt lokation i en bestemt periode. ’Kina’ spænder over de sidste 70 år af Manchu-dynastiet, hvilket bla. dækker over Den Første Opiumkrig i midten af 1800-tallet, samt Bokseropstanden i begyndelsen af det tyvende århundrede.

Romanen indledes i 1839, hvor vi præsenteres for forskellige karakterer, hvis perspektiver viser os baggrunden for de komplicerede begivenheder, der ligger til grund for opiumskrigene. Vi møder den britiske købmand John Trader, der er involveret i opiumshandel, fordi han mangler penge for at kunne gifte sig med den kvinde, han elsker. Hendes far mener, at han er uegnet, men Trader er overbevist om, at han kan omvende familien, bare han har penge nok.

Fortællingen følger også Shi-Rong, der er sekretær for general Lin, som skal stoppe den ulovlige import af opium til Kina, Nio, der både er pirat og opiumssmugler, hans smukke halv-storesøster Mei-Ling, Johns fætter Cecil Whiteparish, som er britisk missionær, samt eunukken Lakerede Negl, som er i Kejserindens tjeneste. Lakerede Negls frustrerede ambitioner har ført til hans tilværelse som eunuk, på trods af at han har både kone og børn. Lakerede Negl udnytter dog enhver mulighed i den særdeles konkurrenceprægede verden inden for paladsmurene.

'Kina' præsenterer også en række manchu-krigere i forskellige biroller. Alle disse karakterer og deres familier dukker op gennem romanen, og som årene går, trækkes nogle af dem ind i nøglebegivenheder som f.eks. Taiping-oprøret og Bokseropstanden. Historien fortælles således af mange stemmer, der kommer fra forskellige lag i 1800- tallets Kina.

Når man læser en roman af denne længde, er det uundgåeligt, at nogle dele er mere interessante end andre, men overordnet set er historien gennemført og spændende. Særligt var Mei-Ling og Lakerede Negls fortællinger smukke, fascinerende og meget levende. Ved at fortælle historien fra flere vinkler skaber forfatteren en form for læsbar ’humanistisk’ eller filtreret fortolkning af begivenhederne. Alle Rutherfurds romaner er resultat af enorme mængde forskning. Romanen ’Kina’ fortæller både om politiske og militære begivenheder, men indeholder også information om kalligrafi, keramik, folklore og smukke, detaljerede beskrivelser af forskellige steder i Kina.

’Kina’ er anderledes fra Rutherfurds tidligere romaner, fordi den dækker en kortere periode og "kun" koncentrerer sig om ét århundrede. Romanen fokuserer på udviklingen af Kinas forhold til Vesten gennem handel med te, sølv og opium. 


'Kina' kan også lånes på eReolen som e-bog og lydbog.

Skrevet til litteratursiden.dk af Jette Greibe