Ugens boganbefaling: Romaner med meget på spil

17.09.24
Skal der ske noget vildt? Turbulens kan og vil forekomme i disse tre bøger.

Skrevet af litteraturformidler Mai Villadsen Ruby

Kør din plov over de dødes knogler

Er du nogensinde stødt på en mere frastødende bogtitel? ”Kør din plov over de dødes knogler” af Olga Tokarczuk har ikke tænkt sig at danse en rolig wienervals med sin læser. Nej, det bliver snarere til en hæsblæsende tango med livet som indsats!

Allerede på side to er det første dødsfald sket. I en forvreden stilling finder man Store Fod liggende livløs på sit køkkengulv, og nu skal hans nabo, den tidligere lærerinde og ingeniør, Janina have besked om forfærdelighederne. Janina, romanens hovedperson, bor i Polen nær den tjekkiske grænse som en af få helårsbeboere i et barskt område. Hun holder øje med sommerhusene; holder af det vidunderlige, vilde dyreliv herude. Ikke sjældent bander hun dog over de landmænd og jægere, der kommer for tæt på dyrene.

Men så: Dødsfald efter dødsfald. Snart er intet længere som før, og intet er mere værd end et godt alibi.  ”Kør din plov over de dødes knogler” er et udsøgt psykologisk portræt af en ganske særlig kvinde. Læs også forfatteren Olga Tokarczuks nyeste roman ”Empusion”.

Findes også som e-bog og lydbog på eReolen.

Villa E.1027

Célia Houdarts ”Villa E.1027” er en sansespækket skønhed, der bebos af den ældre kvinde Gréco. Lige ud til Middelhavet i et hårnålesving på Côte d’Azur bor hun. Ved siden af hendes hus ligger en arkitekttegnet, forladt villa, som Gréco holder øje med med et kærligt og opmærksomt blik.

En dag ligger nabovillaen dog ikke længere fredeligt hen. To unge dansere, en mand og en kvinde, har simpelthen taget det historiske hus til sig som deres. Hvad gør gamle, stilfærdige Gréco nu? Tør hun træde frem i den skarpe sommersol og konfrontere danserne, tør hun sætte foden ned?

En sansemættet roman komplet med en helt særlig, underspillet uhygge og en følelse så fransk, at man har det, som om man læser med en croissant i mundvigen!

Kirstens hævn

”Kirstens hævn” er uforudsigelighed i fuld galop. Mød Kirsten på 14 år. Sammen med sine bedste veninder – alle hestepiger – har hun ret godt styr på sit nærmiljø et sted i Jylland. Men Kirsten kan ikke styre, hvem mor forelsker sig i. Efter ”stedfars” entré bliver Kirstens mor en anden, og noterne i Kirstens dagbog bliver vrede. Hvordan får Kirsten manden til at forsvinde igen?
Ja, nu er spørgsmålet så, hvad en 14-årig pige kan finde på, og hvem hun skal give et blowjob for at få hjælp til at føre sine planer ud i livet.

Med en opvækst på en rideskole i Vestjylland kender forfatter Bjørn Rasmussen de kompromisløse hestepiger, der sætter dagsordenen og sætter et ”ekstra” foran udtrykket ”hård i filten”. Det kan mærkes!

Findes også som e-bog på eReolen.