Ugens boganbefaling: "Strøm" om håndværkere, hashsmuglere og drømmere i 60'ernes-80'ernes Danmark

02.05.23
Velfortalt og vedkommende familiefortælling om håndværkere, hashsmuglere og drømmere i Danmark fra 1960’erne til 80’erne.

Oprindeligt skrevet til litteratursiden.dk af Maria Guldager Rasmussen.

Tag med Michael Holbek tilbage til Danmark, som det så ud 1960’erne, 70’erne og 80’erne. En tid for drømmere, hvor meget kunne lade sig gøre, og endnu mere blev forsøgt. Holbek, der er journalist og tidligere har skrevet bøger om bl.a. Linse Kessler og ægteparret Heick, romandebuterer med denne dejlige danske familiefortælling med opsving og nedture, fast arbejde og løse forbindelser, kærlighed, kriminalitet, konkurs og come-back.

Eivind er elektriker, og han er god til det. Hans kone Vigga syr og bliver senere kongelig porcelænsmaler. Hendes bror Bruno er tømrer og tyveknægt, scorer Jørgen Rygs dejlige kone Jytte og importerer store mængder af hash. Og Kim, der er søn af Eivind og Vigga, er glad for fodbold og for sin far, men intet varer evigt.

Fra midten af 1960’erne til 1987 følger vi familien og deres brogede omgangskreds i og i udkanten af København med afstikkere til en gård lidt udenfor Horsens, et boligkvarter i Bjæverskov og flere ture til Østen, hvorfra der smugles hash og til slut også dét, der er værre. Hele herligheden er garneret med tidsmarkører i form af fx en koncert med Steppeulvene i 1967, månelandingen i 1969, boksekampen mellem Tom Bogs og Carlos Monzon i 1972 og den legendariske landskamp mellem Danmark og Sovjetunionen Grundlovsdag i 1985.

Foruden at være et virkelig vellykket tidsbillede tegner romanen også en lang række troværdige personskildringer af nogle forholdsvis almindelige mennesker, som spiller de kort, de har fået på hånden, prøver sig frem, famler lidt ind imellem og lander – måske – et sikkert sted i tilværelsen. Som det i øvrigt gælder for langt de fleste af os. Der er ingen, der er udpræget gode eller onde, men bare mennesker, som forelsker sig, stifter familie, skilles, dør eller overlever.

Elektrikeren Eivind er entreprenant og satser på sit eget firma med det maleriske navn El-Skov, men en stor opgave på det nye amtssygehus i Herlev får ham til at tage munden for fuld. Undervejs har han bygget nyt hus til familien, men inden han får set sig om, sidder han dér alene med sønnen Kim. Kim øver sig på sin side i at være ung med hvad det indebærer af forelskelser og farer i form af eksempelvis en tur som kurér for sin morbror Bruno. Bruno og Jytte nyder livet i lejligheden i København, men lyssky forretninger har det jo med før eller siden at blive afdækket, og så er festen forbi. Der tages chancer og avles idéer, mens de glade tressere ruller gennem halvfjerdserne og bliver til fattig-firserne.

En velfortalt, vedkommende og rørende historie, som vil tiltale en bred skare af læsere.