Ugens boganbefaling: spændingsromanen "Villaen"

26.09.23
Rachel Hawkins har spundet et kraftfuldt plot i sin gotisk inspirerede thriller.

Skrevet til litteratursiden af Jette Greibe.

Hawkins' thriller er elegant flettet sammen af forskellige hovedpersoner og kunstnere, som alle har befundet sig i huset Villa Aestas i Orvieto Italien med års forskydning.

Emily har skrevet en serie hyggekrimier, men er er gået i stå, og hendes mand Matt vil skilles, men så dukker hendes barndomsveninde Chess Chandler op. Hun er en succes, står bag flere selvhjælpsbøger og har et nærmest uimodståelig forslag: De to veninder skal tilbringe sommeren i Italien, hvor Chess har lejet den berygtede Villa Aestas i seks uger.

Historierne bag husets ry stammer tilbage fra 1974, hvor fem mennesker tilbragte sommeren der. Det var en lang sommer med seksuelle forviklinger, stoffer i rigelige mængder og afsløringer af velbevarede hemmeligheder, der åbnede stedsøstrene Mari og Laras øjne, så de så de mange bedrag, der omgav dem. Maris kæreste Pierce, rockstjernen Noel og den unge Johnnie brugte dagene i villaen på at spille musik og tage stoffer, mens Mari og Lara betragtede deres indbyrdes forhold, men i højere grad betragtede hinanden og sig selv. Mod slutningen af sommeren er stemningen så fortættet, at det er uundgåeligt, at noget frygteligt vil ske. Nogle af begivenheder bliver lagret i murstenene og får efterfølgende konsekvenser for både Emily og Chess.

’Villaen’ har to tidslinjer, der begge foregår i Italien. Linjen i nutiden, hvor vi følger Emily og Chess, er lidt langsom om at komme i gang, men den investerede tid er virkelig godt givet ud! Begivenhederne i 1974 kan minde om de legendariske rock and roll-fester, som f.eks. ’Rolling Stones’ afholdte i begyndelsen af 1970’erne i Frankrig, hvor de festede, mens de arbejdede på et album. Desuden er de fem personers liv i 1974 et ekko fra 1816, da Mary Shelley, Lord Byron og Percy Bysshe Shelley tilbragte nogle dage sammen i Schweiz. Ikke kun for at skrive skrækhistorier, men fordi de - flankeret af Byrons læge Polidori og Mary Shelleys stedsøster Claire - sammen digtede gyserfortællinger.

Fem personer skrev historier i 1816, og fem personer skriver historie i 1974. I nutiden skriver både Emily og Chess på hver sin historie, som løber sammen og ender med at blive en fælles fortælling bygget af en særdeles kraftfuld pagt.