Ugens boganbefaling: spændingsromanen "Dem vi bliver"

18.07.23
Årets mest gennemførte spændingsroman er landet!

Oprindeligt skrevet af Line Hoffgaard for litteratursiden.dk

'Dem vi bliver' handler om en mors desperate forsøg på at redde sin søn, omgøre fortidens udåd og afværge et drab. Der er fuld fart på handlingen i denne uforudsigelige og velskrevne psykologiske spændingsroman spækket med plottwists. 

Liverpool 2022. I åbningsscenen er advokaten og moren Jen vidne til, at hendes 18-årige søn Todd stikker en fremmed mand ned uden for deres hus midt om natten. Jen og ægtemanden Kelly står totalt uforstående tilbage, da politiet i næste øjeblik er på pletten og arresterer Todd. Hvad har drevet deres søde og ret nørdede søn til denne voldsomme handling?

Nu er det så, at jeg springer til at afsløre, at denne roman gør brug af en tidsrejse i afdækningen af, hvad der er gået forud. Jen oplever nemlig, at hun i stedet for at vågne op dagen efter, vågner op dagen før drabet. Det gentager sig hver dag, hun åbner øjnene på ny, og efterhånden bevæger Jen sig længere og længere tilbage i tiden. Ja en hel del år faktisk.

Hvis du nu sidder og tænker, at det med tidsrejser ikke lige er sagen, så lad mig prøve at overbevise dig om, at det netop er dette fortællermæssigt greb, der gør denne spændingsroman virkelig gennemført og uforudsigelig. Det kræver måske lidt tilvænning som læser at ”tænke baglæns” på denne måde, men jeg købte ret hurtigt ind på præmissen, for den fungerer.

Først aner Jen ikke, hvorfor dagene kun bevæger sig baglæns for hende, mens de for dem, hun møder, er den første dag i resten af deres liv. Hun tænker, at årsagen må være, at hun skal forhindre mordet og redde sin søn. Jen opsøger en forsker i tidsrejser flere gange i fortiden, og hver gang må hun sjovt nok starte forfra med at overbevise ham om at tidsrejser faktisk kan finde sted. Spørgsmålet om, hvilke konsekvenser det har at manipulere med fortiden, melder sig også.

Jen gør hurtigt en række bekymrende opdagelser om sine nærmeste. Hun finder blandt andet en pakke skjult på Todds værelse, som indeholder en efterlysning af en forsvundet baby og et politiskilt. Samtidig følger hun efter Todds nye, mystiske kæreste, som fører hende til et skummelt hus og en gruppe kriminelle. Hun begynder også at lægge mærke til, at hendes elskede håndværkermand Kelly lyver og kender disse kriminelle mænd. Jo mere Jen kigger efter, jo mere vrimler det med små tegn og spor i fortiden.

Hver ny dag med Jen afslører et nyt plottwist for læseren. Det er spændende at forsøge at regne sammenhænge ud set i bakspejlet i selskab med Jen, som er en troværdig og handlekraftig hovedperson. Romanen er godt skruet sammen, velskrevet og leverer et effektivt plot, der først afdækkes henimod slutningen. Men hvorfor stoppe der? Da Jen har lagt hele puslespillet og kan se den større sammenhæng, så sniger der sig lige et par ekstra twists ind.