Ugens boganbefaling: romanen "Sauna"

28.02.23
'Sauna' er en stærk og vigtig roman om at finde kærligheden på tværs af samfundets identitetsmarkører.

Der er en gennemgående følelse af ensomhed i Mads Ananda Lodahls debutroman ‘Sauna’. En følelse af ikke at passe ind i nogen af de bokse, som verdensordenen så gerne vil have, alle skal placeres i. For hvor skal man gå hen, hvis man ikke vil defineres som mand/kvinde eller homo/hetero, men tværtimod gerne vil anerkendes som sig selv?

Hovedpersonen i ‘Sauna’ hedder Johan, og det er ham, vi følger i jagten på autenticitet. Ved romanens begyndelse er han netop begyndt at arbejde i Adonis Sauna Spa & Men’s Health Club, som han præsenterer på følgende måde:

“Mænd kommer her for at have sex med hinanden, og uden helt at være i stand til at sætte ord på det havde jeg længe ventet på at opdage en ny måde at indgå i den slags relationer på. Jeg havde ledt efter et sted, hvor man kunne være fri for den slags angst og uærlighed, der forpester relationer i den virkelige verden, og i Adonis var adgangen til sex helt umiddelbar.”

I Adonis er man er fri til at prøve sig selv og sine grænser af uden forpligtelser. Men selvom Johan ikke er på jagt efter kærligheden, finder han den alligevel i form af den transkønnede William. William nedbryder alle Johans forbehold og får ham til at agere som i en rom-com, hvor der serveres morgenmad på sengen, mens fuglene synger, og kameraet langsomt panorerer hen over dynerne.

Johan accepterer uden forbehold William som den, han er, for som han reflekterer: “Universet har stået og udvidet sig i milliarder af år, så hvordan skulle jeg insistere på, at alting skulle forblive, som det var, og at alle drenge skulle være ens? Skulle jeg måske have sat mig op mod universet?”

Johan kommer næsten til at betragte William som en form for overmenneske, der netop kan sprænge alle samfundets bokse, og han har derfor svært ved at acceptere, at William i bund og grund bare gerne vil passe ind i det eksisterende samfund uden at skulle starte en ny race.

'Sauna' fungerer allerbedst, når den plæderer for lige adgang til kærlighed for alle og lige ret til at være den, man er, uden at skulle stå til ansvar for andres kategoriseringer. Mindre godt fungerer den, når den bliver til et anarkistisk kampskrift for at brænde samfundet ned, selvom man forstår Johans frustrationer.

Selvfølgelig er ‘Sauna’ en fortælling om LGBTQ+-miljøet, men den er også i høj grad en fortælling om kærlighed og om, hvor svært det er at blive ét med et andet menneske. Hvor nemt det er at misforstå hinanden og gøre hinanden kede af det. Og det er netop denne universelle oplevelse, som gør ‘Sauna’ til en vigtig bog på tværs af kategoriseringer som køn, race og seksualitet.

 

Anmeldelsen er skrevet til litteratursiden.dk af Julie Hastrup-Markussen.