Ugens boganbefaling: romanen "Den hvide pige"

12.04.22
En bevægende og uforglemmelig historisk roman om en indfødt australsk familie og en racistisk regering, der truer med at skille dem ad.

En bevægende og uforglemmelig historisk roman om en indfødt australsk familie og en racistisk regering, der truer med at skille dem ad. 

Romanen foregår i 1960’erne, hvor den hvide australske politik styrede landet og nægtede statsborgerskab til aboriginerne. Loven klassificerede en hel gruppe mennesker som "indfødt fauna", men tilbød dem ingen beskyttelse. 

Den indfødte kvinde Odette Brown bor i den lille by Deane. Hendes datter forlod sin egen etårige datter Sissy, men vendte aldrig tilbage. Barnebarnet Sissy har hvid hud, og ingen ved, hvem hendes far er. Nu er Sissy blevet 13 år gammel, og myndighederne fjerner børn med lys hud fra deres indfødte familier.

Byens betjent Bill Shea har aldrig håndhævet denne lov, men da den nye betjent Lowe ankommer og overtager embedet, lader han Odette forstå, at det kun er et spørgsmål om tid, før han finder en grund til også at fjerne Sissy. Odette ved, at det vil kræve virkelig meget list og stort mod at overvinde truslen fra myndighederne. Hun allierer sig med sin gode ven Henry og lægger derefter sit og Sissys liv i skæbnens hænder.

I ’Den hvide pige’ belyses Australiens postkoloniale fortid. Hovedpersonerne Odette og Sissy er utroligt inspirerende, charmerende og er begge symboler på medmenneskelighed, samtidig med at der er flere karakterer i romanen, der er fine eksempler på, at venlighed, kærlighed og håb ikke har nogen grænser. Odette er meget overbevisende beskrevet, og hendes tavse modstand, der holder hende i live, viser en undervurderet, sej og stille robusthed.

Tony Birch skriver meget engagerende og enkelt uden en masse overflødige ord, og man suges øjeblikkeligt ind i romanen. Beskrivelsen af den lille by og folkene er stemningsfuld og tegner en fin forståelsesramme uden at fjerne fokus fra det egentlige plot.

Anmeldelsen er skrevet af Jette Greibe for litteratursiden.dk.
Litteratursiden er bibliotekernes samlede site med analyser, temaer og anmeldelser. Både af børnebøger og voksenbøger.  

Materialer