Ugens boganbefaling: "Kentuki"

22.11.22
Samanta Schweblin har skrevet en troværdig roman om et stykke digitalt legetøj, der ikke er opfundet – endnu, kunne man næsten tænke.

Dit nye legetøj er en autonom bamse. Den bevæger sig rundt i dit hjem, betragter, lytter, brummer lidt. Den virker til at have en foruroligende fri vilje. Eller … Din nye hobby er en app. Den giver dig fri adgang til et andet menneskes liv. Du kan bevæge dig frit rundt, betragte, lytte.

Samanta Schweblin har skrevet en troværdig roman om et stykke digitalt legetøj, der ikke er opfundet – endnu, kunne man næsten tænke. Men den handler mest om de mennesker, der interagerer gennem denne teknologi. Menneskets roller, psykologi og adfærd bliver både udfordret og udstillet. Tekniknologiens mellemkomst skaber vindere og ofre, den er aldrig uproblematisk.
Schweblin har en imponerende indsigt i, hvad dagens teknologi kan i kraft af internet og globalisering. Hun har ganske simpelt opfundet en teknologi, der er absolut realistisk og mulig. Hun har sat den i spil i en yderst præcist beskrevet og helt ordinær verden. Resultatet er foruroligende, ret dystert, men også virkelig skarpt og visionært.

Skrevet af bibliotekar Leif Schou