Ugens boganbefaling: Fra naturens læsekammer

23.01.24
Her er fire af de bedste bøger om naturen og mennesket anbefalet af bibliotekets Mai Ruby.

Skrevet af litteraturformidler Mai Ruby

Meget mere end ”Mumimor”

Tove Jansson er en formidabel miljømager. I novellesamlingen ”Rejse med let bagage” er den fysiske bagage ofte let, men kan det samme siges om den mentale?

Arne har taget orlov fra sit lærerjob i ”Mågerne”. Heldigvis kan han sammen med sin Elsa rejse ud til en afsidesliggende hytte på en lille ø. Men de må være varsomme, for på øen råder naturen; den vilde af slagsen med samt rugende fugle i hyttens absolutte nærmiljø. Kan Arne navigere herude? Slappe af?

Grib novellerne i den flotte Gyldendal-genudgivelse (2018).

Er det en ulv?

Stilen ”magisk realisme” er på sit højeste hos Charlotte Weitze. På elegant og urovækkende vis lader hun gåden møde hverdagen i novellesamlingen ”Det hvide kvarter” (2011).

Centralt i et villakvarter uden for København findes en sø og en mose. Er der noget mere hemmelighedsfuldt end ugennemsigtigt vand? Nej! Og rigtigt nok: Mystikken er løs! I ”Lupus” vil Tanja gerne have børn, mens Søren mere er til dyr. Tanja opsluges mere og mere af projekt baby, og Søren søger ud af huset. Ved mosen ser han en mager hund. Eller er det en ulv? Han kommer helt tæt på, og snart er det svært at skelne mellem mand og dyr …

Pas på, hvad du ønsker dig

I romanen ”Det andet sted” (2021) af Rachel Cusk går det for vidt med hovedpersonens gæstfrihed. Sammen med sin mand Tony bor ”M” i marsken på en stor grund med et hovedhus og ”det andet sted”. Dette andet sted udlejes til kunstnere.
En dag sender M en invitation til den gådefulde kunstner, ”L”, som hun tilskriver stor betydning for, hvor hun er i dag. Er M forelsket, fortryllet eller frem for alt gæstfri?

Det har regnet, mens vi sov

Pia Tafdrups digte ”Lyden af skyer” handler om et helt liv med lyde. Om lyden af et navn på et endnu ufødt barn, der prøvende sendes ud i rummet. Om lyden af naboer. Af vasketøj i vaskemaskinen. Af den summende sommer i en fuldt booket trætop. Af travle tagrender efter en nat med regn. Tafdrup sætter uimodståelige ord på det hele.