Ugens boganbefaling: "Arlena Hardcastles syv dødsfald"

05.04.22
Imponerende og velskrevet mordmysterie sætter gang i seriøse hjernevindinger og er på én og samme tid både nytænkende og old school.

Imponerende og velskrevet mordmysterie sætter gang i seriøse hjernevindinger og er på én og samme tid både nytænkende og old school.

Hovedpersonen i denne anderledes og enestående ”mystery thriller” hedder Aiden Bishop. Han ved det bare ikke selv, for han har hukommelsestab og befinder sig i en anden mands krop. Han farer forvildet rundt i en skov, mens han kalder på og leder efter en ukendt kvinde ved navn Anna. Han ser hende blive myrdet og får trykket et kompas i hånden af morderen. Lyder det en anelse for mærkeligt og mystisk? Så bare læs videre, det bliver endnu vildere.

På det engelske gods Blackheath Manor vil Arlena Hardcastle blive dræbt hver aften, om og om igen, indtil Aiden Bishop opklarer den rette sammenhæng og kan udlevere morderen. Han får 8 chancer med mere eller mindre hjælp fra 8 forskellige ”kropsværter”, der alle er gæster eller tyende på godset. Otte gange vil han nemlig skulle befinde sig i en fremmed krop og se dagens begivenheder igen med nye øjne, samtidig med at han skal forsøge at stykke mysteriet om Arlena Hardcastles død sammen. Som tiden går og han genoplever dagen igen og igen, jo nærmere kommer han en grusom sandhed om begivenhederne på Blackheath og ikke mindst sin egen rolle i hele menageriet. Ingen kan han stole på, og mindst én ukendt og særdeles bestialsk morder gør sit værste for at stoppe ham.

Ovenstående er den umiddelbare præmis for historien, en præmis, der er set før i både litteratur og film, eksempelvis i ’En ny dag truer’ med Bill Murray. Men lad dig ikke narre, for når du er nået til slutningen, så er det hele bare en del af noget meget større, og overraskelserne vil ingen ende tage. Alt er blevet vendt helt på hovedet, og du bliver nødt til at starte forfra.

Det er en vild idé, forfatteren her er kommet på. Han må have en fantasi ud over det sædvanlige og ikke mindst have haft gang i et meget omfattende mindmap for at fremtrylle dette fremragende, kringlede og uhyggeskabende mordmysterie. Det går over stok og sten fra første til sidste side, og historien er nærmest afhængighedsskabende; man har lige behov for at forstå lidt mere, en følelse der altså ikke rigtig stopper med sidste side vendt!

Romanen er imponerende godt skrevet, og atmosfæren er tyk af Marple og Poirot, og så er det alligevel helt friskt og meget nytænkende. Man får brug for hver eneste hjernecelle, man er i besiddelse af, for der er mange ting og personer at holde styr på. Der er også en del at tænke over i forhold til hele spørgsmålet om manipulation af tiden. Den mindste forstyrrelse af tidens gang kan jo ændre alt!

En Netflix-serie baseret på bogen skulle være på trapperne. 

Anmeldelsen er skrevet til litteratursiden.dk - bibliotekernes samlede site om litteratur med anmeldelser, portrætter, analyser og temaer - af Britta Poulsen. 

Materialer