Bogtip: "Under en anden himmel"

11.01.24
Hvordan så prins Henriks liv ud, før han blev prins? Hvem finder de bedste trøfler? Forfatter Mich Vraa stiller spørgsmålene og skriver flot om svarene i historisk roman. Mød Mich Vraa i en forfattersamtale med bibliotekets Camilla i februar. Linket til billetter findes herunder.

Anmeldelsen er skrevet af Thomas Damholt til litteratursiden.dk

Mich Vraa er gået solo efter at have skrevet de to populære historiske romaner Pigen fra det store hvide skib og Tre dage i april sammen med Jesper Bugge Kold. Vraa træder desuden til dels ind i en ny sfære, kærlighedsromanen. Når jeg skriver til dels, er det, fordi de to førnævnte bøger også arbejdede fint balanceret med trivielle elementer fra kærlighedsromanen. 

I 'Under en anden himmel' møder vi den 30-årige, smukke, britiske kok, Emma, der redder en let dement, gammel mand, Ritou, som hun møder under en gåtur i Sydfrankrig ved sit charmerende, lille chateau. Læseren får også ret tidligt at vide, at denne Ritou som dreng var mesterlig til at finde trøfler.

Efter Emma har fået ham slæbt med hjem, begynder Ritou at fortælle om sit mildest talt eventyrlige liv. Han voksede op i Indokina i en meget velhavende fransk familie, sidenhen blev han diplomat i Hongkong, var med i Algierkrigen og havde ret nemt ved at møde smukke kvinder, da han lignede Sean Connery. Men ellers er han lidt af et mysterium for den yngre Emma, som bliver meget optaget af hans historie, mens de mødes i en fælles glæde for fransk madlavning, og hun glæder sig til næste afsnit af fortællingen. Der er noget 1001-nat over den del af romanen.

Vi får også Emmas historie. Hun bor i London og er kæreste med en dansk kok, som gerne vil have hende til at flytte til København. Hendes mor er død, og hun har arvet chateauet efter sin far, som hun først har opstøvet efter morens død. Faktisk fortæller Ritou også, at han lever det meste af sit liv i Danmark, og det er jo lidt af et sammentræf.

Måske fornemmer man, at Mich Vraa har sammensmeltet en eventyrlig fortælling om en mystisk fransk levemand fra diplomatiet med en form for chick lit, og det fungerer overraskende godt. Mich Vraa skriver som altid i et fremragende og sanseligt sprog. Der er så mange lækre, detaljerede beskrivelser af madvarer og natur, og det giver en særlig, let stemning, som jeg er sikker på, at mange vil elske. Der er endda opskrifter på den lækre mad, der kokkereres og spises af det umage par.

Jeg må dog indrømme , at jeg langt hen ad vejen ikke forstod, hvorfor vi skulle høre så meget om den mystiske Ritous liv. Det fik jeg først sent svar på, da  Mich Vraa beskriver, at Ritou som diplomat i London i midten af 1960’erne inviteres til en middag med en rigtig prinsesse, og her faldt tiøren endelig!

Oplev Mich Vraa på Ringe Bibliotek

Onsdag d. 28. februar gæster Mich Vraa Ringe Bibliotek til en snak med Camilla Sejerøe om "Under en anden himmel". Find din billet her