Ophav: Maren Uthaug (foto: Thomas Lekfeldt), Cecilie Lind (Foto: Lærke Posselt)

2 store litteraturpriser uddelt i februar

Af Anonym (ikke efterprøvet)
03.02.23
De Gyldne Laurbær og Kritikerprisen er netop blevet uddelt. Her er vinderne!

Det regner med velfortjente bogpriser her i starten af februar.

1. februar blev Cecilie Lind tildelt Litteraturkritikernes Lavs "Kritikerprisen 2022" for den anmelderroste roman Pigedyr (2022)

2. februar fulgte Maren Uthaug trop med "De Gyldne Laurbær", boghandlernes årlige litteraturpris, for den meget omtalte roman 11% (2022)

 

Litteraturkritikernes lav skriver: 

"Cecilie Lind, der siden debuten i 2010, har skrevet fortryllende og uhyggeligt om den unge pige som begærsobjekt, som ophøjet prinsesse, som engel, som den rene uskyld, som mægtig og afmægtig, som strunk, som begærlig, som ønskebarn, som ideal, som mytisk væsen, som sulten, som barn, som kvinde, som dukke, som popkulturelt fænomen, som forførerske,  som glansbillede og selvfølgelig som Lolita – netop den Cecilie Lind, hun når et nyt kunstnerisk højdepunkt med romanen Pigedyr. For den modtager hun Kritikerprisen 2022."

Nadja Agerbak fra Litteratursiden.dk om vinderen af De Gyldne Laurbær:

"I 11% præsenterer Maren Uthaug et matriarkalsk samfund uden løsgående mænd. Romanen er en vild samfundssatire over køn, identitet og seksualitet og et spændende genremix med træk fra blandt andet dystopier, spekulativ litteratur, eventyr og sci-fi med symboltunge referencer til kristendommen.

Maren Uthaugs samfundsportræt har saft og kraft til både at underholde, forarge og skabe debat om vores samfund og kønsroller."