Anne Munk Skytt anbefaler

Anne anbefaler 'Vølvens vej'

06.10.22
Anne-Marie Vedsø Olesen er en af de forfattere, som virkelig formår at skabe en fortælling og hive læseren med fra allerførste side. Og nyeste skud på stammen, i et allerede storartet forfatterskab, er serien ”Vølvens vej” om den unge Snehild og hendes vej ind i livet og rollen som vølve. Serien foregår i jernalderen og er inspireret af nordisk mytologi, og hold nu op, hvor er det bare godt skruet sammen.

Snehild bliver født i midten af en snestorm og kommer til verden med hjælp fra jættekvinden Hyrrokin. Fødslen overværes af de tre norner, der spår om Snehilds fremtid og hendes rolle i magtkampen. Snehild vokser efterfølgende op i byen Himlinge i kongedømmet Sialand, hvor hun bor sammen med sin lægekyndige mor Asdis og har sin daglige gang på slottet sammen med kongesønnerne, tvillingerne Aslak og Roald. Ypperstepræstinden Ragnfrid er jaloux på Asdis, hvilket også går ud over Snehild. Da Snehild er 12 år hærger en forfærdelig sygdom byen. Ragnfrid erklærer, at guderne er vrede og kræver et offer, og det offer skal være Snehild. Med Asdis’ hjælp flygter Snehild fra Himlinge og ind i dværgene, alferne og jætternes land. Og så er der ellers lagt op til den helt store udviklingsrejse, hvor Snehild lærer om sig selv og hvad det vil sige at være vølve, alt imens magtbalancen i Sialand står på vippen.

Snehild er en virkelig interessant karakter. Hun besidder store kræfter og nornerne spår om hendes fortid, nutid og fremtid, men hun er samtidigt et helt almindeligt menneske med alt, hvad det indebærer af godt og ondt. Det kan godt være, at hun er ’den udvalgte’, men det er ikke ensbetydende med, at hun altid tager det ’rigtige’ valg. Hendes intentioner er oftest gode, men hun er også manipulerende og hævngerrig, og tager indimellem de valg, der kun kommer hende selv til gode. Hun er ikke et hak bedre end Ragnfrid i den henseende, og det er egentlig befriende at læse om to stridende parter, hvor den ene ikke er mere moralsk korrekt end den anden.  

Det som virkelig gør ”Vølvens vej” til noget helt særligt er, hvordan forfatteren formår at tage den nordiske mytologi og gøre den så levende, at det faktisk ikke går op for dig som læser, at bogen har overnaturlige elementer før du allerede er fuldstændig opslugt. Myterne, som vi kender som bærende elementer af den nordiske mytologi? De er ikke blevet til myter endnu, men udspiller sig parallelt med Snehilds historie og bliver derfor en del af historien fremfor baggrunden for den. Blandt andet historien om jætten Tjasse, der bortfører gudinden Idun og historien om bygningen af muren omkring Asgård.

Anne-Marie Vedsø Olesen er en mesterlig fortæller og skriver med alle sanserne, så man som læser virkelig føler sig transporteret til Snehilds verden. Og så er man ikke et øjeblik i tvivl om, at forfatteren virkelig har styr på mytologiens mange aspekter og det hele står knivskarpt. 
Det første bind ”Snehild” vandt DR Romanprisen 2022. Bind 2 ”Misteltenen” udkom i august og holder i den grad kvaliteten og tempoet fra den første bog. Serien bliver oversat til, indtil videre, otte forskellige sprog og det første bind er også solgt filmatisering.