Ugens boganbefaling: romanen "Fejlskøn"

14.11.23
Elliott, en homoseksuel TV-forfatter med cerebral parese, må trods sin gode karriere drukne sin usikkerhed i alkohol og sex i vild og elegant roman om selvindsigt og skam.

Skrevet til litteratursiden.dk af Jette Greibe

Elliott lever umiddelbart en drømmetilværelse med sin perfekte kæreste Gus med den smukke penis. Gus er sød på alle måder, måske endda for sød. Elliott har et ret godt arbejde, fordi han har skrevet en virkelig populær tv-serie. Han har cerebral parese og føler sig ofte utilstrækkelig ift. Gus, som han indimellem føler tager sig af ham.

Elliott tænker, at deres sexliv er blevet en smule forudsigeligt, og at den smukke penis godt kunne have en krumning, en synlig blodåre eller andet, der ikke er så perfekt. Desuden drikker de begge  lidt for meget. Da Elliott en dag erfarer, at et par i deres omgangskreds, har piftet deres sexliv op med en mandlig prostituereret, overvejer han det ikke længe, før han kontakter selvsamme fyr, River. Elliot har brug for at bevise, at han selv kan finde ud af noget, og at han er attraktiv.

Efter besøget forlader han Rivers lejlighed med visheden om, at han er: ”et seksuelt væsen, der gerne vil kneppes af, hvad der svarer til en hel banegård fuld af mennesker”. Men hvordan skal denne nye opdagelse fungere inden for rammerne af forholdet til Gus? De skjulte besøg hos River bliver flere, og en dag foreslår Gus, at de skal lave en trekant sammen med den sexarbejder, som han har hørt mange snakke om: River.

Romanen er dybt alvorlig, men også temmelig humoristisk. Elliott er en fantastisk hovedperson, der kæmper for at finde ud af, hvordan han kan blive glad og hel med de udfordringer, han har. Det seksuelle fylder rigtig meget for Elliott og er blevet en slags rettesnor for normalen for ham, og hver gang Elliot søger bekræftelse hos en mand, taber han både fokus og sig selv.

De forskellige karakterer er fremstillet med masser af nuancer, og Elliot beskriver sig selv med en brutal ærlighed. Forfatterens stil minder lidt om Bret Easton Ellis, hvis romaner også er kompromisløse.

Forfatteren Ryan O’Connell har selv en mild grad af cerebral parese og veksler mellem en skarp tone til at lukke sig om sig selv med en fin egenomsorg. ’Fejlskøn’ er forfatterens debutroman, og han har skrevet en både elegant og chokerende fortælling, som man nu kan læse på dansk i Jakob Levinsens oversættelse.