Tema 17: Danskere i verden

Af Anonym (ikke efterprøvet)
01.03.23
I foråret 2023 kører bibliotekerne i samarbejde med Danmarks Radio kampagnen: "Danskere i verden".

Verden er blevet globaliseret, og det er blevet lettere at komme fra A til B. Mange vælger tilmed at slå sig ned i et andet land for en længere periode – og nogle endda for resten af livet. For de danskere, der hvert år rejser ud i verden for at starte en ny tilværelse ender nogle af dem med at sætte fodaftryk, som går over i historiebøgerne.

Omkring 250.000 danskere bor i dag i udlandet og op gennem tiden har tusindvis af danskere sat markante aftryk rundt om i hele verden. Fra missionærer, lykkeriddere og flugtkonger over forretningskvinder, forskere og fuskere til helt almindelige danskere, der bare blev trætte af vejret under danske himmelstrøg.
Fra uge 10 til16 sætter Danmarks biblioteker, sammen med DR, fokus på danskere, som er rejst ud i verden og på forskellige måder, har bidraget til at skabe et navn, der er blevet kendt og måske endda berygtet på baggrund af deres virke.

DR glæder sig også over samarbejdet om temaet:
”Både i dag og op gennem tiden har tusindvis af danskere sat markante aftryk gennem kultur og entreprenørskab rundt om i verden. Vi ser frem til at skabe en fælles samtale om og nye perspektiver på de mange fascinerende og overraskende fortællinger sammen med bl.a. landets biblioteker”, siger tværgående redaktør i DR, Louise Fabricius Aagaard. 

Hovedserien ’Danskere i verden’ lanceres søndag d. 12. marts på DR1 og DRTV, og har Stéphanie Surrugue som vært. I programseriens seks afsnit kommer vi tæt på gribende fortællinger om danskere, der er udvandret til seks af verdens kontinenter og hver især har eller har haft stor indflydelse på den egn, de har etableret sig i. Temaet vil på DR hen over året rumme flere tv-serier, radioprogrammer, podcastserier, koncerter og et samlende temasite på dr.dk. 
Målet med temaet ’Danskere i verden’ er at give et indblik i, hvordan vi som danskere er forbundet kulturelt med hinanden og med resten af verden. 

For at få mere information om kampagnen kan bibliotekar Katrine Sørensen kontaktes på mail: katso@fmk.dk eller tlf. 7253 2956