danmarkshistorien.dk
danmarkshistorien.dk

Kender du danmarkshistorien.dk?

Skal du skrive gymnasieopgave i for eksempel dansk og historie, og ved du ikke, hvor du skal gå hen for at finde korrekte historiske kilder? Eller er du forældre til den desperate elev, som mangler information i 11. time? Vil du have adgang til lydklip af danske dialekter, som kan underholde ved et hvert selskab, eller er du bare bidt af en gal historiker? Så skal du kende danmarkshistorien.dk!

Danmarkshistorien.dk, som drives af Aarhus Universitet, giver offentligheden adgang til kvalificeret og tilgængelig viden om Danmarks historie. Der findes mange forskellige typer indhold på hjemmesiden – heriblandt leksikonartikler, digitaliseret kildemateriale, temapakker og film – og der kommer løbende nyt materiale til. 

Det er forskere og andre fagfolk, der bidrager med indhold til danmarkshistorien.dk, men formidlingen er rettet mod ”den interesserede lægmand”, så alle kan være med.

Bikinitrusse i hønsestrik

Kilder til fortiden kan være mange forskellige ting. På danmarkshistorien.dk findes denne fine bikinitrusse i hønsestrik med kvindetegn, ænder, fisk og en frø! Der er ingen bikinioverdel til trusserne – sådan en var ganske overflødig i den frie krops- og hippiekultur, der blomstrede op i 1970'erne. Læs mere om bikinitrussen og inspirationen bag på danmarkshistorien.dk. 
Artiklen er kun én af et væld af artikler, hvor henvisninger og primærkilder fører dig sikkert gennem Danmarks historie.

Af fagfolk til dig – nemt og overskueligt!

Hjemmesiden tilgængeliggør over 1.150 leksikonartikler. Artiklerne præsenterer historiske forløb, begivenheder, personer osv. Målet er, at hver artikel skal give læseren en grundlæggende helhedsforståelse af emnet, indblik i de vigtigste fakta og forståelse for emnets historiske betydning. Artiklerne er ofte illustrerede og fylder som udgangspunkt to normalsider. Læseren hjælpes på vej i sin videre litteratursøgning gennem dels links til andre danmarkshistorien.dk-sider med relevans for emnet, dels forslag til ekstern litteratur (artikler, bøger), der betragtes som nøglelitteratur inden for emnet.

Hjemmesidens temapakker præsenterer et udvalg af sidens materialer om et givet emne efter en kort introduktion til emnet og bakkes op af en omfattende kildesamling. Temapakkerne præsenteres ud fra gymnasiebekendtgørelsens kernestofpunkter for at gøre dem endnu mere anvendelige i for eksempel gymnasieskolen.

Til alle der foretrækker let og underholdende historieformidling, findes også en stor mængde korte historiske film. Her kan man bl.a. høre om den ikke så kendte islandske revolution iværksat af en dansker i 1809, eller blive klogere på, hvad en aalborgensisk bispeklump er for en størrelse.

God fornøjelse!