Den slags små ting

Camilla anbefaler: 'Den slags små ting'

26.05.22
Om det sært menneskelige – og umenneskelige. En roman om en mand, der finder ud af mere, end han kan rumme.

Claire Keegans lille, irske roman finder sted i 80’erne. En mand, der lever af at sælge kul og har en helt almindelig tilværelse med kone og døtre, oplever en dag lidt mere af virkeligheden, end han har brug for. Han kommer op til det stedlige Magdalene-vaskeri og finder en forkommen ung kvinde i kulkælderen. Han får hende lempet ind i varmen, men noget siger ham, at det ikke er et enkeltstående tilfælde, at hun sidder dér. Det går op for ham, at der sker ting på klostret, som flere kender til, og som ingen tør at gøre noget ved. Det er pinagtigt for ham, og sætter hans eget liv i et ulideligt lys. 

De irske Magdalene-vaskerier blev grundlagt allerede i 1700-tallet som arbejdshjem for unge kvinder, der var kommet i uføre. Her arbejdede de 6 dage om ugen, og blev i det hele taget behandlet forfærdeligt. Vaskerierne blev drevet af katolske ordener. Vaskerierne blev først nedlagt i 80’erne og 90’erne.
Men bogen handler ikke kun om vaskerierne. Faktisk er den bærende historie om Bill, der står i et etisk og moralsk dilemma, der trækker tråde til hans egen fortid. Han står i et vadested og skal finde ud af, hvem han er, og hvad kan ønsker sig af livet. 

Historien er et charmerende lille tidsbillede af et Irland i knæ, og en lille familie, der forsøger at holde fast i traditioner og hverdag. Samtidig er den et lille kighul ind i den helt forfærdelige virkelighed, Magdelene-vaskerierne var.